Onafhankelijke hypotheek advies en tips van huiseigenaren.

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten was tot voor de financiƫle crisis in Nederland erg gemakkelijk. Banken strooiden met leningen en hypotheken werden gemakkelijk afgesloten. De Nederlanders waren gemakkelijk te overtuigen van alle voordelen van een eigen woning en de bomen leken de hemel in te groeien. En eigenlijk zijn zulke momenten voorbodes op minder goede tijden. Mogelijk kunt u dan al beter een stapje terug doen en defensiever worden bij het afsluiten van een hypotheek.

USA schuldig aan hypotheek crisis?

Doordat veel mensen die eigenlijk geen hypotheek konden betalen in vooral de Verenigde Staten waren er erg vervelende situaties ontstaan. Onhoudbare situaties. Mensen kregen een hypotheek en konden de rente niet betalen. En deze groep mensen werd heel snel heel erg groot. De overheid had in de Verenigde Staten de banken aangezet en gemotiveerd om aan iedere Amerikaan een hypotheek te verstreken. Verstandig of onverstandig waren geen reden meer om wel of geen hypotheek te verstrekken.

Bonus belangrijker dan goed en eerlijk advies

De bonussen die de banken en haar medewerkers kregen waren belangrijker dan de veiligheid van de financiƫle situatie van de mensen die de hypotheek aangingen. Dat zij uiteindelijk in een beroerde situatie terecht kwamen heeft niemand wat gedaan. En eerlijk gezegd is dat toch pijnlijk dat het eigen belang ver boven het belang van een ander wordt geplaatst. Een beetje zakelijk instelling is zeer gezond maar er moet ook op de lange termijn een win win situatie zijn voor alle partijen.

Vele banken hebben overleefd doordat ze overheids steun kregen. In Nederland ging het om miljoenen en zelfs miljarden toen een grote bank werd overgenomen. Pijnlijk. Dat is het gewoon om heel kort en krachtig dit te omschrijven.

En in Amerika en andere landen in Europa was hetzelfde aan de hand. Het was rond 2008, het jaar met de inleidende bode naar slechtere tijden. De economie is sinds die tijd nog niet echt opgekrabbeld en de beurzen (de aandelen beurzen) zijn nog steeds aan het rommelen.

Het is waarlijk een gevaar voor de hele economie. Ook de pensioenen zijn geraakt door deze fluctuerende beurzen en moeten al negatieve maatregelen treffen om te overleven op de lange termijn. Volgend jaar gaan meerdere pensioenfondsen hun pensioen uitbetalingen korten. Mensen die altijd netjes hun premie hebben betaald en hebben toevertrouwd aan de beheerders van het pensioenfonds moeten nu met minder genoegen nemen. Het is waarlijk een schande! Van grote institutionele beleggers zou toch meer verwacht mogen worden?!

Uw huis verkopen

Maar u wilt uw huis kopen en daar gaan we het over hebben! Door alle economische tegenwind zijn alle regels rondom het verkrijgen van een hypotheek verandert. U mag nu nog maar de kosten van de aankoop en de kosten koper die bij de aankoop van uw woning of appartement komen kijken meefinancieren. En dat is eerlijk gezegd een pijnlijk gebeuren. Vooral voor mensen die normaal gesproken nog een kleine lening mee konden nemen in hun hypotheek, maar nu geen huis meer kunnen kopen door deze kleine lening. En het is ook lichtelijk hypocriet want als men een week van te voren de lening inlost kan men deze een week later weer opnemen. En dan heeft men toch de woning, de hypotheek en dezelfde lening die men van te voren had! Dus een rijke kennis kan u tijdelijk uit de brand helpen.

Verlaging van de overdrachtsbelasting

Daarnaast is er een gunstige regeling opgestart en dat is de verlaging van de overdrachtsbelasting. En dat is een waarlijk toe te juichen regeling. Het nadeel is dat deze regeling slechts tijdelijk is. En zeer zeker zal deze weer verdwijnen aangezien het effect van deze regeling erg beperkt was. Ook de nieuwe bezuinigingsronden van de overheid zullen ervoor zorgen dat de overdrachtsbelasting weer teruggaat naar het oude niveau. Het is nu nog even gissen echter het is toch wel te verwachten.

Een huis kopen is dus verandert door de jaren heen. En het is nu gewoon een stuk moeilijker om een hypotheek te krijgen. Naast de veranderende regels van de overheid zijn er nu ook nog eens banken die veel meer regels eisen aan het verstrekken van een hypotheek. Banken willen meer zekerheid en verstrekken minder vaak het bruto inkomen van een lener. En of dit nu goed of verkeerd is. Het is de keuze van een bank en een geldverstrekker.

Vooral net nadat de eerste grote klappen er waren geweest werden banken erg voorzichtig. Ze wilden alleen nog hypotheken verstrekken onder Nationale hypotheek garantie. En dat is bijzonder spijtig aangezien een bank natuurlijk zijn brood moet verdienen met het uitlenen van geld. En ook met deze activiteit de economie ondersteund en laat groeien. De economie werd eerst door de banken tot een acute stilstand gebracht en later werd de economie geremd door de banken. Het is gewoonweg bijzonder pijnlijk hoe wij eronder moeten lijden wat de banken allemaal veroorzaken en niet zelf weten op te lossen.

Minder verkochte woningen, hypotheken minder makkelijk verstrekt

Doordat de hypotheken nu minder snel worden verstrekt en het voor een groep mensen met een lening niet meer mogelijk is om een hypotheek te nemen zijn er veel minder woningen die verkocht worden. Ook de onrust op de markt en in de politiek of men de hypotheek rente aftrek moet stopzetten of laten doorgaan is een sterk punt om nog geen woning te kopen. Vooral verhalen uit het buitenland dat de hele woning markt instortte nadat men de hypotheek rente aftrek had stop gezet zijn verhalen die niemand graag hoort. En al zeker wil men die verhalen niet meemaken.

Ook wil men nu eerst de eigen woning verkocht hebben voordat men een andere woning gaat aankopen. Een zekerheid die in deze markt zeer sterk wordt nageleefd. Een regeling in deze markt waarin men niet aan wil voorbijgaan.

Wanneer zullen we nu eindelijk horen hoe men dit probleem gaat aanpakken? Hoe gaat men de hypotheek rente aftrek verminderen of hoe zal men besluiten dat dit altijd actief zal blijven? Onderzoeken tonen gelukkig aan dat de meeste mensen in Nederland het afschaffen van de hypotheek rente aftrek niet als een groot gevaar ziet en men dit eigenlijk nu zo onderhand wel ziet aankomen. Toch zal niemand erom juichen. Wat als u niet uw maandelijkse belasting voordeel op uw rekening krijgt bijgeschreven? Wat als u uw geld moet missen? Komt u dan nog wel rond of verandert het dan helemaal?

De wereld verandert en de hypotheken en woning markt verandert met deze wereld mee. We kunnen wel bij de pakken neer gaan zitten of klagen hoe goed het vroeger was. De feiten blijven dat de wereld verandert en er altijd anders uit zal gaan zien. Het is dus een hele andere wereld als jaren geleden en een wereld die nu eenmaal verandert!

Een huis kopen is een lange termijn beslissing en een beslissing die op de lange termijn vast en zeker gunstig zal uitpakken want over een periode van dertig jaar zijn de huizenprijzen altijd gestegen en is de kans dat het huis een appeltje voor de dorst is in de toekomst nog altijd zo zijn. Dus vrees niet! En pak de winst op uw huis op de lange termijn.